glinata.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

Глог
Публикации
Илюстрации
Видео
Галерия
СТАНДАРТИ И НОРМАТИВИ
Лични файлове
МЕДИИ
Връзки
За контактиПубликации / РЕНЕСАНСЪТ НА ТРАМБОВАНАТА ГЛИНА

РЕНЕСАНСЪТ НА ТРАМБОВАНАТА ГЛИНА
25.10.08 14:55

Автор:арх. Георги Ст. Георгиев
Прохладно е, разбира се - всеки знае, че глинените къщи са “топли през зимата и хладни през лятото”, - но тук има и нещо друго […].
Вземи в gLOG
Вземи в gLOG

   Вижте в pdf формат оригиналната статия с илюстрации        

   
Има несъмнена магия в обитаването на сграда с дебели глинени стени. Трудно е да се опише, но е лесно да се заяви. Само пристъпи навътре в такъв дом през някой горещ летен ден и ще го почувстваш веднага. Прохладно е, разбира се - всеки знае, че глинените къщи са “топли през зимата и хладни през лятото”, - но тук има и нещо друго […]. “Тихо е, чувстваш се някак си извън времето, невероятно солиден и устойчив - много различно от другите къщи. Аз усещам  сигурност тук… мигновен комфорт… сякаш съм в някаква антична сграда, която разказва своите тайни вековни истории.” Това ми каза веднъж един собственик на дом от трамбована глина, крачейки в  жилището си  като към прегръдката на своята любима.

                                                                                                                                             Дейвид Истън

 

 

 

 

 

 

Строителството с кирпич, трамбована глина или измазан с глина плет за много хора все още е символ на  бедност. Въпреки, че 1/3 от човечеството живее в жилища от глина, хората обикновено се мръщят скептично, когато се говори за нея като  строителен материал на бъдещето.  През последните 20 години обаче все по-вече университети, научни институти и фирми  се включват във възраждането и разработването на технологии, използващи непечената глина като основен строителен материал. Една от тези тези технологии е  наречена “трамбована глина”. Всъщност терминът “глина”, не е съвсем точен. Използваният материал е влажна смес от около 20% глина и 80% пясък и други добавки. Понякога като стабилизатор се добавят и 3-5 % цимент. Стените от трамбована глина са значително дебели – 50-60 см. Сградите се строят с подвижен “пълзящ кофраж” най-често от водоустойчив шперплат. Строителната смес се полага на слоеве, които се трамбоват до уплътняването им  (около 50% от първоначалния обем). Трамбова се с пневматични или ръчни трамбовки, като кофражът може да бъде преместен почти веднага. Завършената стена наподобява седиментен блок.

 

 

Изразът “новото е добре забравено старо”

е особено подходящ в случая. От 10 000 години този древен начин за строителство е познат навсякъде, където е имало подходяща глина. Старите цивилизации на Близкия Изток - Асирия, Вавилон, Шумер и Акад, Персия - са строили основно с кирпич и трамбована глина. Много археологически паметници по целия свят свидетелстват за тази древна технология - Чатал Хюйюк в Турция, Харапа в Пакистан, Аклет-Атон в Египет, Чан-Чан в Перу, Духерос близо до Кордова в Испания и много други. Великата китайска стена е построена от камъни и трамбована глина преди 6 000 години. Този начин на строителство не се ограничава само в районите със сух климат. По времето на Римската империя широко се разпространява и в Европа. Трамбованата глина, наречена във Франция pise de terre, е бил от 2000 години доминиращ строителен метод по поречието на Рона. Използвани са идеалните за тази цел почви, отмивани от Алпите. Дори и днес около 15 % от селските къщи в тези райони са направени от трамбована глина. В края на XVIII век френският строител Франсоа Контеро  “открива” pise de terre в околностите на Лион и започва свои експерименти. През 1788 година той основава в Париж училище, което спомага за развитието на този метод предимно в селските райони. Контеро представя трамбованата глина: “Дар от Провидението… подарък, който Бог е направил за всички хора. Ако селското стопанство е основата за всички науки, pise  е първото от всички изкуства… Фабриките ще се умножат с pise  и търговията ще процъфтява… Този начин на строителство трябва да се употребява от край до край в цялото кралство, за благоприличието  на селищата и честта на нацията, да се запази дървото, което се използва с такова изобилие в строителството, да се избегнат пожарите, да се предпазят работниците от студ и жега, и в същото време да се предпази и съхрани тяхното здраве, и за толкова много други причини, твърде дълги за изброяване…”  Доста ентусиазирана и крайна оценка, дадена още в началото на индустриалната революция. Какво ли би станало, ако последвалото бързо развитие бе последвало макар и частично тези идеи? Може би щеше да ни спести част от екологичните проблеми днес. 

Антонио Гауди и Франк Лойд Райт оцениха трамбованата глина.

В началото на новия век  този малко известен факт добива ново измерение.

            Гауди е проявявал голям интерес към народната архитектура. През 1884 той използва трамбованата глина (наричана в Испания tapial) за изграждането на павилионите при входа на фермата на Еузебио Гуел. За тази цел са наети специално обучени майстори от провинция Лерида.

Франк Лойд Райт предлага трамбованата глина за строителство на жилища в своя проект за “Броудакър Сити” - комуна за автомобилни работници в Мичигън. За съжаление този проект не се реализира. С него Райт показва своята представа за модел на квартал със зелено пространство и свеж въздух, където всяко семейство ще има дом и достатъчно земя за отглеждане на собствена храна.

Кои са предимствата, които възраждат земята като строителен материал?

На първо място това е здравословен микроклимат.

От изследванията на Grandjean (1972) и Becker (1986) става  известно, че относителна влажност под 40 % през  дълъг период може да  изсуши слизестата мембрана на трахеята, което може да доведе до намаляване на  съпротивлението към студ и свързаните с това заболявания. Това е така, защото обикновено  слизестата мембрана на епителната тъкан  в трахеята поглъща прах, бактерии, вируси и т.н., и ги връща към гърлото с вълнообразни движения на епителните влакна. Ако това поглъщане и системата на транспортиране са нарушени поради изсушаване, тези външни тела могат да достигнат до белите дробове и причинят здравословни проблеми.

Относителна влажност в диапазона от 40 % до 70 % има много положителни влияния: това намалява съдържанието на фин прах от въздуха, активизира механизмите на  защита на кожата против микроби, намалява живота на много бактерий и вируси,

Относителна влажност над 70 % обикновено се усеща неприятно, вероятно поради намаляването на  потреблението на кислород. Увеличението на  ревматическите  заболявания се наблюдава в хладен и влажен въздух. Гъбичните формирования  значително се увеличават в закрити помещения, когато влажността се  повиши над 70 % или 80 %. Гъбичните спори в по-големи количества могат да доведат до алергии и други заболявания. От тези съображения  следва, че въздушната  влажност в помещенията  следва да бъде минимум 40 % и не-повече от 70 %.

 

 

 

 

 

 

Стените от глина стабилизират въздушната влажност в помещенията на 50% независимо от климатичните външни условия. Проучванията показват, че непечената глина прави това 30 пъти по-добре от печените тухли. Тя също няма и вредни емисии. Голямата топлинна инерция и добрата топлоизолация (с добавяне на слама се постига  К= 0,21 W/mK) правят жилищата прохладни през лятото и топли през зимата.

 

 

            Земята е отличен екологичен материал, който се рециклира 100% и при това безброй пъти, без промишлени отпадъци и токсични химикали. Подготовката на материала и на строителната смес са ниско технологични и енергетични - само 1% от необходимата енергия за производство на тухли и цимент.

            Материалът може да се намери навсякъде на ниска цена и да се достави с минимални транспортни разходи.

Австралия е наричана “Мека” на трамбованата глина.

През 1976 година ентусиастите Гил Хоунън и Стивън Добсън създават специализирана фирма и започват със стоителството на една малка винарна. Добрите оценки за тази сграда им дават необходимата увереност. По-късно, вече като конкуренти, те успешно завземат над 20% от строителството на нови жилища в някой райони на Австралия. Техните, както и други строителни фирми и организации, са построили вече над 1000 жилища. Стивън Добсън препоръчва: ”Ако искате да популяризирате строителството с трамбована глина, реализирайте обществена сграда. Така по-вече хора ще могат да видят, почувстват и се убедят в предимствата и.”  Сега в Австралия по този начин са построени училища, болници, магазини, туристически обекти, музеи и църкви.

            Защо трамбованата глина бе възприета така стремително в тази страна? Гил Хоунън се позовава на три причини: първо, липсата на дървен материал и изобилието от термити; второ, по-ниската цена от традиционните тухлени и каменни зидарии; трето, хармонията между “земния” и суров характер на сградите и самопредставата на австралийците.

Трамбованата глина в Новия свят

През XVI век испанци и португалци нахлуват в Новия свят заедно със  строителните традиции на кирпича и трамбованата глина. Археологически разкопки на остров Сан Кристобал показват, че Колумб е строил своите първи укрепления с tapial. В днешно Ню Мексико  европейските традиции се срещат с местни строителни техники, които също използват непечена глина и са наследени от процъфтявала там през VIII век култура. Не е случайно, че в САЩ “Ренесансът” на трамбованата глина започна именно в югозападните щати Аризона, Ню Мексико и Калифорния.

Европа все още е в края на редицата

Преоткриването на трамбованата глина в Европа се свързва с основания във Франция Център за изучаване и прилагане на земята - CRATerre.  Над двадесет години групата CRATerre подпомага строителни министерства и неправителствени организации  от различни континенти. Тя проектира и реализира съвместни стратегии за използване на непечената глина при реставрация на архитектурни паметници и строителство на евтини социални жилища. CRATerre предлага и единствения за сега двугодишен майсторски клас към Архитектурното училище в Гренобъл. Както в самата Франция, така и в Европа възраждането на трамбованата глина все още изостава, въпреки големия международен успех и популярност на CRATerre,. На  фона на европейския консерватизъм, реализираният в Берлин през 2 000 година  Параклис на помирението може да се отчете като голям пробив. Изграден по проект на архитектите Рудолф Райтерман и Петер Засенрот, този малък параклис достойно се нареди в поредицата от архитектурни постижения на новия Берлин.

По нашите земи трамбованата глина не е популярна.

Липсват данни за използването на този способ у нас.

Може би в зората на ХХI век отново ще чуем ехото от ентусиазма и благодарността, с която Франсоа Контро натече трамбованата глина: “Дар от Провидението…подарък, който Бог е направил за всички хора.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Литература:

 

 

1.       TERRA 2000 Preprints, http//www.terra2000.org

2.       David Easton. The Rammed Earth House. 1996 http//www.rammedearthworks.com

3.       Gernot Minke - Lehmbau - Handbuch: der Baustoff Lehm und seine Anwendung. Freiburg, 1995. Okobuch.

4.       John Northon - Building with earth. London, 1997. Intermediate Technology Publication Limited

5.       Julian Keable. Rammed earth structures. London,1996. Intermediate Technology Publication Limited

6.       Геаполис - Глината- една усмивка през вечността. В: сп. АМС-Аспекти, 1999, бр. 3, с. 50-53.

 

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

Коментари
35. Online Payday Loans
20.10.18
16:08
bad credit loans <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">no credit loans</a> cash advance payday loans <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com/>credit loans guaranteed approval</a>
34. Online Payday Loan
19.10.18
09:14
credit loans guaranteed approval <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">credit loans guaranteed approval</a> commercial loan <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com/>bad credit loans direct lenders</a>
33. Payday Loan Online
18.10.18
01:12
bad credit loans direct lenders <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">credit loans guaranteed approval</a> credit loans guaranteed approval <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com/>loans from direct lenders</a>
32. Online Lenders
16.10.18
18:07
credit loans <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">no credit loans</a> max loan <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com/>bad credit short term loans</a>
31. Online Payday Loan
14.10.18
06:53
payday loan usa <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com/">credit loans guaranteed approval</a> installment <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com/>credit loans guaranteed approval</a>
30. Pay Day Loan
12.10.18
18:27
debt loan <a href="https://creditloansguaranteedapproval.com">short term loans</a> loan no credit check <a href=https://creditloansguaranteedapproval.com>speedy cash</a>
29. ShaSpusSy
23.04.18
06:56
Fast Shipping Viagra Propecia Vente France Generic Priligy Buy <a href=http://buyciali.com>cialis no prescription</a> Vendita Cialis Farmacia
28. ShaSpusSy
21.04.18
10:51
Bentyl Dicyclomine In Internet Can Clamydia Meds Be Bought Online Purchase Dyazide Online <a href=http://cialiorder.com>cialis without prescription</a> Viagra Medicitalia Propecia Prostata Efectos Secundarios Cheap Pills
27. Gerfuff
25.02.18
15:05
Achat Cialis Sur Internet Avis <a href=http://cialicost.com>cialis buy online</a> Cialis Farmaco Generico
26. Ruslavaibly
05.02.17
08:34
Apcalis Tablets Online Viagra O Cialis Mejor Viagra En Sevilla <a href=http://eulexin.net>viagra</a> Buy Acyclovir Without Prescription Better Pills Than Viagra Cialis 10 E 20 Mg Opinioni <a href=http://igf-lr3.com>cialis</a> Retin A Gel 0.1 Without Prescription Cialis Tadalafil 10mg Prix Cialis Efficacia <a href=http://cthosts.net>cialis</a> Cold Sores Keflex Dealing With Anger Caused By Cymbalta <a href=http://xanaxr.com>buy cialis</a> Ou Trouver Cialis 5mg Viagra GСЂВ nСЂВ rique QuСЂВ bec Para Que Sirve La Propecia Comparaison Prix Viagra Cialis Levitra <a href=http://cure-rx.com>cialis price</a> Taking Amoxicillin While Pregnant Cialis 5 Mg Effetti Collaterali Viagra Us Pharmacy Fedex Delivery Femara To Buy Without Prescription Keflex How To Take <a href=http://drugsir.com>cialis</a> Amoxicillin Vs Strep Throat Canadapharmacy Elocon Buy Now Cod Accepted With Overnight Delivery Acp11 <a href=http://clanar.com>viagra</a> Quotazione Propecia Propecia Calvicie Propecia For Less Discount Amoxil K Clav Kamagra En Ligne France <a href=http://uspapz.com>Cheap Viagra</a> Amoxicillin Bloody Stool Amoxil Tablette Cialis 20 Mg Filmtabl 12 St <a href=http://gajkl.com>cialis price</a> Ou Est Priligy Vendu Generico De Priligy Propecia Cantidad Levitra On Line Acquistare Peces De Colores Priligy <a href=http://drugs2k.net>cheap cialis</a> Cialis 36 Anni Kamagra Heart Disease Priligy Dapoxetina Generico <a href=http://drugslr.com>cialis online pharmacy</a> Propecia Side Effects In Children Zithromax Children Commander Cialis En France Cytotec Fausse Couche Buy Cialis 100mg <a href=http://shopcurerx.com>kamagra suhagra generic viagra</a> Symptoms Of Amoxicillin Allergy In Children Doxycycline 10mg Overnight Secure Dutasteride Medicine With Free Shipping <a href=http://bakgol.com>viagra pfizer acheter</a> Generico De Propecia Farmacia Online Acheter Tadalis Sx Original Purchasing Amoxicilina With Overnight Delivery <a href=http://bondrug.com>cialis buy online</a> Buy Diflucan Online Cheap Force Reviews Walgreens Propecia Buy Cheap Keflex <a href=http://cod24hs.com>cialis</a> Viagra Free Shipping Amoxicillin Ulcers Where To Buy Pyridium Medication Cod Only Store Non Prescription Cialis <a href=http://bneatar.com>cialis</a> Order Valtrex Online Uk Bactrim Prescription Urethritis Cuanto Dura Priligy Propecia Erection Problems <a href=http://elc4sa.com>Cheap Viagra</a> 20 Mg Levitra Generique Cialis Meilleur Prix Cheap 25 Mg Viagra Price accutane online canada no prescription <a href=http://asooog.com>Cheap Cialis</a> Purchase Amoxicillin Online No Prescription German Cialis Cialis De 20 Legally Stendra Drugs In Internet Visa <a href=http://ussmd.com>cialis buy online</a> Comment Prendre Le Viagra Compra Cialis Barcelona Levitra 10 Vidal Lioresal Vente 25mg <a href=http://eclatrx.com>kamagra stockholm leverans</a> Generic Levitra Free Shipping Amoxicillin Childrens Dosage
25. WIZKWOgnUYrQs
31.10.12
06:49
sXSSpE <a href="http://qvtujbpwogaa.com/">qvtujbpwogaa</a>
24. xOkwBVoqdntvIHz
31.10.12
06:48
R5llqx <a href="http://glgyprcsmwds.com/">glgyprcsmwds</a>
23. dwCICcIrSogiR
30.10.12
15:30
AYLu66 <a href="http://kngdehqwdqig.com/">kngdehqwdqig</a>
22. uiyLSmXJYQtZBgcp
30.10.12
15:28
YHGpUu <a href="http://gjykdkoccybh.com/">gjykdkoccybh</a>
21. qUfgRHkR
29.10.12
15:22
Just the type of inigsht we need to fire up the debate.
20. tWVFRWwByBGdcN
29.10.12
13:37
Surpsrinig to think of something like that
19. VErVSvdwfXjWfUavP
11.10.12
05:46
h4yz7D , [url=http://lhqmeokttpjw.com/]lhqmeokttpjw[/url], [link=http://ruyxtchuzfur.com/]ruyxtchuzfur[/link], http://ahvumhopsanf.com/
18. lBPGMnnnlNobUXEEK
11.10.12
05:10
2UPu6j , [url=http://aufbhymgjfdl.com/]aufbhymgjfdl[/url], [link=http://nnsgyduhfvms.com/]nnsgyduhfvms[/link], http://jznvdphblury.com/
17. OCxoiSqxIAnCQZR
11.10.12
05:02
Ky9E2h , [url=http://kgwugezzqbfe.com/]kgwugezzqbfe[/url], [link=http://uzciqowffpgp.com/]uzciqowffpgp[/link], http://bwmbwjwewbrf.com/
16. DqAgdlwc
11.10.12
04:56
sM3LGk , [url=http://blncomxcgndz.com/]blncomxcgndz[/url], [link=http://qkqgppuhcsej.com/]qkqgppuhcsej[/link], http://upuruqfyalst.com/
15. YxYcqMrKyjoFvXH
10.10.12
16:11
ggb0Qc <a href="http://mjmdykleegoq.com/">mjmdykleegoq</a>
14. EHpChCEQevVnuXLzqP
10.10.12
15:34
xiiIlO <a href="http://xwnventwjfto.com/">xwnventwjfto</a>
13. zXtkbMiJzRjKkR
09.10.12
10:38
v4GtV0 <a href="http://mkgeeyrjkbew.com/">mkgeeyrjkbew</a>
12. KynYhSECPNpz
09.10.12
10:34
FSaJK5 <a href="http://qksbjyodzlzu.com/">qksbjyodzlzu</a>
11. KynYhSECPNpz
09.10.12
10:34
FSaJK5 <a href="http://qksbjyodzlzu.com/">qksbjyodzlzu</a>
10. sTHgBsZilHRxYBNR
09.10.12
08:14
lITeHs , [url=http://ncydprbshpju.com/]ncydprbshpju[/url], [link=http://vkcrhswdburj.com/]vkcrhswdburj[/link], http://oepqwlmctkgw.com/
9. pewETiADYv
08.10.12
20:45
M7Retw , [url=http://gykbonaypnba.com/]gykbonaypnba[/url], [link=http://wkuvvflybkxm.com/]wkuvvflybkxm[/link], http://nhuraxrcevjv.com/
8. UwzJGXFtqBUk
08.10.12
20:40
DOSwWg , [url=http://zcufaohdkhux.com/]zcufaohdkhux[/url], [link=http://xrtcfmeajhae.com/]xrtcfmeajhae[/link], http://vbxclmxjavli.com/
7. nRsWTItMPbTazOmKwH
08.10.12
10:14
NNgI4V <a href="http://fxapgzhgeqwk.com/">fxapgzhgeqwk</a>
6. dHfCxqRSK
08.10.12
09:30
9mhUV7 <a href="http://bggpybewxhvu.com/">bggpybewxhvu</a>
5. BYlcdFcwhN
08.10.12
09:25
34RCgI <a href="http://yiprgbphvany.com/">yiprgbphvany</a>
4. zZIDOKfEUAOUNEWk
08.10.12
00:57
There's a terrific amount of knowledge in this airtcle!
3. iwSQGCUUxwNaDHd
07.10.12
14:56
You Sir/Madam are the enemy of conifuson everywhere!
2. dianagg@abv.bg
28.05.12
13:38
a kolko moje da struva izgrajdane na 75kv.glinena kashta
1. Рени
17.04.10
13:48
Аз съм твърдо ДА за този забравен метод.Видях в Австрия нови сгради със стени от трамбована глина и измазани с прекрасни цветни замаски от глина.Да не говорим за прохладата и приятната визия която има една такава сграда!За съжаление,при нас не се знае кога ще можем да се насладим на този вид строителство...
Добави коментaр 
От:
Коментар:
Въведете кода от картинката в ляво

 
0.0744